Rasberry PI
Lego Mindstorm

Wat is Raspberri PI

 

Raspberri Pi is een computertje dat door een aantal studenten aan de universiteit van Cambridge is ontworpen en uitgebracht. De studenten in samenwerking met Pete Komas en David Braben vormen de Raspberry Pi Foundation.

Het doel was om goedkope programmeer machines te maken voor de jeugd.

 

Internals;

 • Broadcom BCM2835
 • 512 MB SDRAM
 • Micro SD kaart slot
 • 2 USB 2.0 poorten
 • Ethernet poort
 • HDMI poort
 • 5 mm Audio poort
 • Micro USB

 

                

 

 

 

 

 

 

Wat was de opdracht?

 

In het begin moesten we de RPI in elkaar zetten, dus aansluiten op een monitor door middel van een HDMI kabel, een toetsenbord en muis aansluiten door de twee USB poorten, een Micro USB om stroom te leveren naar het apparaatje en als laatst een SD kaartje.

Op het SD kaartje moesten we software vanaf NOOBS downloaden en vervolgens in de RPI stoppen om zo te kunnen beginnen met programmeren.

 

 

Om kennis te maken met RPI moesten we kleine dingetjes programmeren zoals de hostnaam aanpassen, een nieuwe gebruiker aanmaken met naam en wachtwoord, een screenshot maken met timer etc.

Ook moesten we een aantal opdrachtjes doen zoals het maken van een stoplichtje met led lampjes, een zoemer die reageert wanneer je op een knop drukt (als een soort schakelaar)

 

Om het ledlampje aan en uit te laten gaan moesten we onze eerste GPIO opstelling maken. Daarbij hadden we nodig

 • 330 ohm weerstand
 • Een Breadbord
 • Een led lampje
 • Twee kabeltjes
 • Python 3

 

                  

 

 

-dit zorgt ervoor dat het lampje aan en uit gaat en ook door blijft gaan tot je het de opdracht geeft om te stoppen.

 

 

Bij een andere opdracht moesten we een zoemer af laten gaan door een knopje in te drukken, die ook in het circuit zit, en tegelijkertijd lampjes uit gaan en wanneer het knopje los wordt gelaten de lampjes weer aan gaan. Die zag er als volgt uit.

 

 

 Bij deze code hoort de volgende breadboard en Raspberry PI opstelling

 

 

Als laatste opdracht hebben we gekozen om een lichtgevoelige censor te programmeren, dit hebben we als volgt gedaan

 

 

bij deze opdracht hoort ook een andere opstelling van je breadboard en RPI.

 

 

als je dat programmatje in combinatie met die opstelling gebruikt dan moet de RPI een aantal getallen, die getallen worden kleiner wanneer je je hand er overheen zwaait dan komt er een schaduw over de lichtgevoelige censor, wordt de weerstand groter en wordt er dus minder stroom toegelaten, dus kleinere getallen verschijnen op het scherm.

 

 

Hoe ging het?

 

Sinan en ik hebben elkaar niet gekozen en om eerlijk te zijn zou ik ook niet mijn eerste keuze geweest zijn maar omdat ik absent was werd ik met hem gepaard en om eerlijk te zijn heb ik geen problemen gehad. De samenwerking ging heel smooth, als ik ergens tegenaan liep hielp hij mij en andersom. Aan het begin ging het heel goed zelfs we hadden een kleine voorsprong op de rest van de klas toen we de software op de SD kaart moesten zetten en het ging over het algemeen best goed aan het begin, maar een paar lessen later waren ik en mijn partner beide absent. De achterstand die we toen hadden opgelopen hebben we moeizaam maar zeker weer ingehaald en zo hebben we aan het einde toch nog de opdracht binnen de deadline kunnen halen.

ik had niet verwacht dat ik er zoveel van zou leren, zelfs tijdens het schrijven van dit verslag leer ik bijvoorbeeld hoe de RPI in elkaar zit etc. Dus uiteindelijk heb ik er veel van genoten.

 

Reflectie

 

Ik vind dat de meeste fouten door mij zijn gemaakt omdat ik hulp vragen aan de docent en medeleerlingen als laatste uitweg zag, zo heb ik veel langer over bepaalde stappen moeten doen en had ik het achteraf veel lastiger voor mezelf gemaakt dan nodig was.

 

Bronvermelding

 

http://ac-host.nl/I2

https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi